Geschiedenis van Kasteel Rozelaar

Het kasteeldomein Rozelaar speelde een grote rol in de geschiedenis van Lochristi. Het oorspronkelijke domein Roselaer is een stichting van de Gentse Sint-Baafsabdij waar het oorspronkelijke kasteel fungeerde als residentie voor abten. De oorspronkelijke waterburcht werd meermaals gedeeltelijk vernield en werd uiteindelijk begin 19de eeuw gesloopt.

Op de plaats waar zich nu het huidige kasteel bevindt, richtte prins-bisschop Ferdinand von Lobkowitz paardenstallen en twee oranjerieën op die later geïntegreerd werden in het huidige kasteel. Deze prins had er toen een grote tuin met een dure collectie vreemde planten. In 1797 werd het kasteel openbaar verkocht, ging het over van de families Caude en de la Croix op de redersfamilie De Cock die de Gentse architect Louis Minard het huidige kasteel in neoclassistische stijl liet ontwerpen.

Ferdinand Vuylsteke, die zich in 1859 in Lichtelare vestigde, werd er hovenier en zaakvoerder. In 1857 startte zijn zoon Charles Vuylsteke een commercieel tuinbouwbedrijf op de gronden van het kasteel Roselaer. Dit was het begin van wat zou uitgroeien tot een internationaal erkend en gewaardeerd sierteeltbedrijf, wat aanstekelijk werkte, want onder zijn stimulans begonnen meerdere werknemers een eigen sierteeltbedrijf. Lochristi kende in 1895 reeds 47 sierteeltbedrijven! Charles Vuylsteke beheerste de techniek om planten te kruisen waardoor hij veel nieuwe soorten van planten creëerde, waaronder palmen en azalea's. Erkenning kreeg hij definitief in 1911 op een internationaal tuinbouwcongres te Brussel toen het hem gelukt was om drie verschillende orchideeëngeslachten met elkaar te kruisen. Deze kruising werd naar hem genoemd: de Vuylstekeara.

In 1995 werd Kasteel Rozelaar, met de walgrachten, het schiereiland met versterkte poort en de site van het voormalige waterkasteel, beschermd als monument. De omgeving van het kasteel, met het park, de bijgebouwen en de voormalige kasteelhoeve en de kasteeldreven, werd beschermd als dorpsgezicht.

 

Foto's

Adres

Stationsstraat 105a
9080 Lochristi
Tel 09 329 77 84
info@kasteelrozelaar.be